Close icon

Za sve tvoje zdravstvene potrebe B PHARM ima rješenje.

Javi nam se pozivom na telefon ili pošalji mail sa upitom šta ti je potrebno, šta te interesuje i jedan od naših stručnjaka će ti se javiti u roku od par sati. Tu smo da te savjetujemo i predložimo najbolje proizvode.

+387 33 259 516

Harmanski sokak br. 31
77000, Bihać

Blog header image

Vitamin D: Vaš sunčani štit od virusnih infekcija

Vitamin D je već dugo poznat po svojoj ulozi u jačanju kostiju, ali zna li se da on ima i moćnu antiinfektivnu ulogu? U ovom blogu ćemo istražiti utjecaj vitamina D na zaštitu od virusnih infekcija, s naglaskom na njegovu ulogu u borbi protiv prehlade, gripe i COVID-a.

Vitamin D i imunitet:

Još u davna vremena, sunčeva svjetlost se koristila u borbi protiv tuberkuloze. Danas znamo da je to zbog vitamina D koji se aktivira pod utjecajem sunca. Vitamin D stimulira proizvodnju katelicidina, tvari koje su ključne za urođenu obranu organizma. Nedostatak vitamina D tijekom zime povezuje se s učestalijim prehladama i upalama pluća.

Vitamin D i virusne infekcije:

Naučne studije pokazuju da niske razine vitamina D povećavaju rizik od različitih virusnih infekcija, uključujući:

  • Infekcije gornjeg respiratornog trakta
  • Enteroviroze
  • Pneumoniju
  • Upalu uha
  • Dengu groznicu
  • Hepatitis B i C
  • HIV infekciju

Vitamin D je posebno učinkovit protiv virusa s lipidnim omotom, poput virusa influence i koronavirusa.

Suplementacija vitaminom D:

Istraživanja pokazuju da suplementacija vitaminom D može biti korisna za:

  • Djecu i adolescente
  • Imunokompromitirane osobe
  • Bolesnike s Crohnovom bolešću
  • Starije osobe
  • Osobe s brojnim drugim bolestima

Vitamin D i prevencija epidemija:

Dobar status vitamina D u populaciji može doprinijeti smanjenju rizika od virusnih epidemija i pandemija. Adekvatan nivo vitamina D je važan i za zdravlje kostiju, mišića, imunološkog sustava i drugih vitalnih funkcija.

Kako poboljšati status vitamina D:

Mnogo je načina kako možemo poboljšati status vitamina D u našem organizmu. Neki od tih načina su:

  • Izlaganje suncu (u mjeri)
  • Konzumiranje hrane bogate vitaminom D (masne ribe, jaja, gljive)
  • Uzimanje suplemenata vitamina D (uz konzultaciju s liječnikom)

Zaključak:

Vitamin D je važan faktor u jačanju imunološkog sustava i zaštiti od virusnih infekcija. Održavanje optimalnog statusa vitamina D kroz izlaganje suncu, zdravu prehranu i suplementaciju (kada je potrebno) može značajno doprinijeti vašem zdravlju i dobrobiti.

Ukoliko Vam Vaš posao ili dnevne navike ne dozvoljavaju dovoljno kretanja na suncu, a smatrate da bi regulacija vaše dnevne ishrane uzimala previše dragocijenog vremena, kako bi unijeli dovoljno količine vitamina D3 u Vaš organizam, najbolja solucija je ipak uzimanje dodataka prehrani poput Vitamin D3 kapsula na dnevnoj bazi.

Uz konsultacije s liječnikom, možete odrediti koje su to dovoljne količine suplemenata Vitamin D3 kapsula koje su potrebne Vašem organizmu i u skladu s tim možete započeti režim redovnog suplementiranja vitamina D.

Naša preporuka su definitivno B Pharm Vitamin D3 Kapsule:

B Pharm Vitamin D3 kapsule

Vitamin D3 je prohormon s nekoliko aktivnih metabolita koji djeluju kao hormoni. Zajedno sa vitaminima A, E i K spada u skupinu vitamina topivih u uljima. Unos ovog vitamina putem hrane u prosjeku je vrlo malen, iznosi svega 20% od ukupnih dnevnih potreba, jer vrlo malo namirnica prirodno sadrže vitamin D3.

Procjenjuje se da više od jedne milijarde ljudi na svijetu ima niske koncentracije vitamina D3 u krvi zbog čega se s pravom govori o 'pandemiji ' hipovitaminoze D, te se razmatraju ozbiljne posljedice ovog problema na javno zdravstvo. Najniže vrijednosti vitamina D3 su u zimskim mjesecima. Osobe koje se nedovoljno izlažu suncu i osobe koje žive na prostorima veće geografske širine te u gradovima s većom koncentracijom smoga su rizične skupine za pojavu hipovitaminoze D.

Upotreba sredstava za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom 30 u ljetnim mjesecima smanjuje sintezu vitamina D za više od 95%. Također osobe s tamnom puti moraju se izložiti suncu 3-5 puta duže da bi proizvele istu količinu vitamina D3 kao i osobe svijetle puti.

Nazad na blog sekciju