Close icon

Za sve tvoje zdravstvene potrebe B PHARM ima rješenje.

Javi nam se pozivom na telefon ili pošalji mail sa upitom šta ti je potrebno, šta te interesuje i jedan od naših stručnjaka će ti se javiti u roku od par sati. Tu smo da te savjetujemo i predložimo najbolje proizvode.

+387 33 259 516

Harmanski sokak br. 31
77000, Bihać

Blog header image

Omega-3 masne kiseline i njene blagodati za srce

Razni su benefiti dodataka prehrani za naše zdravlje, ali kada je srce u pitanju Omega-3 masne kiseline su općepoznate kao zaštitnice srca, pa bi ih svakako trebalo uvrstiti u jelovnik.

U vrijeme kada je hrana koju koristimo uveliko modificirana, teško je kroz prehranu unijeti sve potrebne nutrijente.

Može nam se činiti kao da za gotovo svaki zdravstveni problem, postoji neki dodatak prehrani, pa ako ste primjerice umorni, mogli biste povećati unos vitamina B12. Ako lako dobijete modrice, savjetuje se uzimati dodatke prehrane na bazi željeza. Želite zdraviju kožu? E pa vrlo je izvjesno da će Vam vitamin E pomoći. I zaista nije uvijek jednostavno utvrditi koji dodatak prehrani zaiista pomaže.

Studije pokazuju da dodaci prehrani s ribljim uljem mogu pružiti određene dobrobiti nekim osobama sa srčanim tegobama, ali pravi izvor blagotvornog djelovanja na zdravlje kardiovaskularnog sistema je iz skupine višestruko nezasićenih masnih kiselina, a poznatijih kao omega-3 masne kiseline.

Otvorite srce omega-3 masnim kiselinama

Šta je zapravo omega-3?

Omega-3 masne kiseline nalaze se u morskoj i biljnoj hrani i uljima. Postoje tri vrste omega-3 masnih kiselina:

  • Alfa-linolenska kiselina (ALA), koja se nalazi u biljnim uljima poput ulja lana, soje i kanole.
  • Eikozapentaenska kiselina (EPA),
  • Dokozaheksaenska kiselina (DHA) koje se nalaze u masnoj ribi, poput lososa i tune.

ALA je esencijalna omega-3 masna kiselina, što znači da je vaše tijelo ne može proizvesti , pa je morate unositi prehranom. EPA i DHA se ne smatraju esencijalnima, jer se mogu proizvesti iz ALA, ali ovaj proces nije vrlo učinkovit i zato se ne možemo pouzdati u proizvodnju značajnih količina istih.

Dakle, koje su to blagodati omega-3 masnih kiselina za zdravlje srca?

Niži trigliceridi

Najkonzistentniji dokaz vezan uz omega-3 i zdravlje srca jest njihova sposobnost snižavanja razine triglicerida. Trigliceridi su vrsta masnoće koja se nalazi u krvi i pohranjuje se kao tjelesna mast. Visoke nivo triglicerida povezuje se s nakupljanjem masnoće na zidovima arterija, a što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Smanjen rizik od aritmije

Kada vam srce kuca neuobičajenim ritmom, to se naziva aritmija. Neke su aritmije bezopasne, ali druge, poput fibrilacije atrija, mogu povećati rizik od moždanog udara ili drugih ozbiljnih problema sa srcem. Neka su istraživanja ukazala na vezu između povećanog unosa omega-3 masnih kiselina i smanjenog rizika od aritmije, iako one nisu učinkovit lijek za liječenje tegoba srčanog ritma.

Sporija stopa nakupljanja plaka

Plak, sastavljen većinom od masti, holesterola i kalcija, može se nakupiti u vašim arterijama, ograničavajući protok krvi bogate kisikom kroz vaše tijelo. Prehrana bogata ribom i plodovima mora povezana je sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara.Riba ima nizak udio zasićenih masnoća, a visok udio omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline imaju antioksidativne i protuupalne učinke, te također mogu poboljšati funkciju ćelija koje oblažu krvne žile.

Niži krvni pritisak

Visok krvni pritisak može dovesti do srčanog i moždanog udara. Neka istraživanja pokazuju da su sistolički i dijastolički krvni pritisak smanjili kod pojedinaca koji su dobivali veće doze omega-3 masnih kiselina.

B Pharm Omega 3 kapsule

Uključivanje omega-3 u prehranu

Osim uzimanja dodatka prehrani s ribljim uljem, postoji nekoliko načina za povećanje unosa omega-3 masnih kiselina. Preporučuje se konzumacija ribe barem jednom sedmično. Ako ste ljubitelj ribe ili vam se jednostavno ne uzima riblje ulje u obliku tableta, to je u redu. Omega-3 se prirodno nalaze u mnogim ribama, a posebno u lososu, skuši, tuni, haringi i sardinama.

Ako pak niste ljubitelj morskih plodova ili ribljeg okusa dodataka prehrani s ribljim uljem, postoje dobre vijesti: omega-3 se također nalaze u hrani i uljima biljnog porijektla kao što su: mljevene sjemenke lana, laneno ulje, orasi, chia sjemenke, canola ulje, sojino ulje,soja i tofu.

Obogaćena hrana, uključujući neke vrste jaja, jogurta, sokova, mlijeka, pića od soje i formule za dojenčad, također može sadržavati omega-3.

Nazad na blog sekciju