Close icon

Za sve tvoje zdravstvene potrebe B PHARM ima rješenje.

Javi nam se pozivom na telefon ili pošalji mail sa upitom šta ti je potrebno, šta te interesuje i jedan od naših stručnjaka će ti se javiti u roku od par sati. Tu smo da te savjetujemo i predložimo najbolje proizvode.

+387 33 259 516

Harmanski sokak br. 31
77000, Bihać

Blog header image

BETA KAROTEN - Biljni pigment koji koža voli

Ljepše vrijeme nam se smiješi, a dolaskom proljetnog sunca, potrebno je osvrnuti se na zaštitu kože od istoga. Supstanca koja učinkovito štiti kožu od štetnog uticaja pretjerane izloženosti suncu tokom proljetnog i ljetnog razdoblja je, već svima dobro poznati, beta karoten.

Beta karoten je biljni pigment, koji se najčešće nalazi u povrću narandžaste boje, a koji koža voli zbog svog blagotovornog djelovanja. Iako je beta karoten lako naći u žutom, narandžastom i zelenom lisnatom voću i povrću (mrkva, tikva, paradajz, špinat,brokoli), najlakše ga je uzimati u obliku dodataka prehrani.

Preporuka farmaceuta

Preporučene doze dodatka prehrani na bazi beta karotena za odrasle su od 10.000IJ do 25.000IJ dnevno, i to poslije obroka.

Zanimljiva je činjenica utvrđena istraživanjem da ljudi koji konzumiraju 4 i više porcija voća i povrća bogatog beta karotenima imaju manji rizik za razvoj srčanih i kancerogenih oboljenja, te se smatra da to obezbjeđuje dnevno između 3 do 6mg beta karotena. Beta karoten se u organizmu pretvara u vitamin A. Vitamin A štiti ćelijske membrane i jača kožu i sluzokožu, čime pomaže sprečavanje brojnih infekcija i nekontrolisanog bujanja tkiva, pa ga s pravom nazivamo i "zaštitnikom cijelog organizma". Posebnu važnost ima i u fiziologiji vida, jer učestvuje u stvaranju vidnog pigmenta.

Istraživači zaključuju da vitamin A pojačava funkciju imunološkog sistema i sprječava pojavu nekih zaraznih bolesti, a zajedničkim dejstvom svih hranljivih materija kod raznovrsne, izbalansirane ishrane dolazi do zaštite cjelokupnog organizma.

B Pharm preporučuje: Solgar Beta Karoten - Vaša prirodna zaštita od sunca

Sunce je iznimno važno za naše zdravlje, ali pretjerano izlaganje sunčevim zrakama može biti štetno. Beta karoten je prirodni provitamin A koji pomaže u zaštiti kože od štetnog UV zračenja. B Pharm preporučuje Solgar Beta Karoten kao kvalitetan i pouzdan dodatak prehrani koji vam može pomoći da:

  • Zaštitite kožu od sunca: Beta karoten se pretvara u vitamin A u organizmu, a vitamin A je antioksidans koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala nastalih izlaganjem suncu. To može spriječiti opekotine, prijevremeno starenje i rak kože.
  • Odgodite pojavu bora i tamnih mrlja: Beta karoten stimulira produkciju kolagena i elastina, proteina koji su odgovorni za elastičnost i čvrstoću kože.
  • Poboljšajte zdravlje očiju: Vitamin A je važan za zdravlje očiju i može pomoći u sprječavanju noćne sljepoće i drugih problema s vidom.
  • Jačajte imunološki sustav: Beta karoten je antioksidans koji pomaže u jačanju imunološkog sustava i u borbi protiv infekcija.

Solgar beta karoten:

  • Sadrži prirodni beta karoten iz alge Dunaliella salina
  • Visoka bioraspoloživost
  • Bez umjetnih aroma, boja i konzervansa
  • Pogodan za vegetarijance i vegane
Solgar beta karoten

Solgar Beta Karoten je odličan izbor za sve koji žele zaštititi svoju kožu od sunca i poboljšati svoje zdravlje na prirodan način. Za više informacija o Solgar Beta Karotenu i ostalim Solgar proizvodima posjetite bilo koju B Pharm apoteku ili nam pošaljite upit online, bilo putem naših socijalnih mreža ili slanjem maila na info@bpharm.ba

Nazad na blog sekciju