Close icon

Za sve tvoje zdravstvene potrebe B PHARM ima rješenje.

Javi nam se pozivom na telefon ili pošalji mail sa upitom šta ti je potrebno, šta te interesuje i jedan od naših stručnjaka će ti se javiti u roku od par sati. Tu smo da te savjetujemo i predložimo najbolje proizvode.

+387 33 259 516

Harmanski sokak br. 31
77000, Bihać

Blog header image

Magnezij i njegova uloga u organizmu

Manjak magnezija u organizmu može da izaziva brojne tegobe, zato prepoznajte simptome na vrijeme! Brojni su razlozi zbog kojih magnezij može nedostajati vašem organizmu. To ima i određene posljedice na zdravlje, pa treba obratiti pažnju na simptome, te paziti na dovoljan unos istog. Magnezij je važan za srce i krvne žile! Prvi simptomi manjka magnezija su gubitak apetita, izražen umor, nedostatak koncentracije, te grčevi u mišićima.

Magnezij i njegova uloga u organizmu

Sudjelovanjem u osnovnim metaboličkim procesima magnezij utiče na mnoga stanja u organizmu: umiruje nervni sistem, povoljno djeluje na spavanje, umanjuje tjeskobu i loše raspoloženje, te pomaže kod predmenstrualnog sindroma. Smanjuje stres i podiže energiju, umanjuje osjećaj umora i iscrpljenosti. Neutralizira želučanu kiselinu i potiče kretanje sadržaja kroz crijeva. Smanjuje grčeve, bolove i napetost u mišićima i doprinosi olakšanju kod glavobolje i migrene.

Posebno je važan za zdravlje srca i krvnih žila, jer omogućuje pravilan rad srca, sprječava kontrakcije i sužavanje koronarnih krvnih žila, što je uzrok ozbiljnih bolesti srca. Neophodan je za metabolizam kalcija i vitamina D, pa samim tim i za izgradnju i održavanje gustine kostiju, odnosno za prevenciju osteopenije i osteoporoze. Iako je kalcij važan za čvrstoću zubi, magnezij je odgovoran za caklinu, odnosno zaštitu zubi. Regulacijom glukoze u krvi, magnezij smanjuje rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Posljednjih godina pokazalo se da je nedostatak magnezija povezan i s većim rizikom za nastanak demencije i Alzheimerove bolesti.

Ko ima povećane potrebe

U hrani se magnezij nalazi najviše u zelenolisnom povrću, u bučinim i suncokretovim sjemenkama, orašastim plodovima, banani, kvinoji i kakau te, naravno, u mineralnim vodama bogatim magnezijem. Studije ukazuju na to da se sadržaj magnezija u hrani smanjio, jednim dijelom zbog osiromašenja tla na kojem se povrće uzgaja, a drugim dijelom zbog zamrzavanja ili prekuhavanja hrane. Iako su zalihe magnezija u našem tijelu velike, manjak nastao smanjenjem unosa i povećanim trošenjem može prouzročiti brojne tegobe. Zbog toga je mnogim osobama potreban dodatan unos magnezija dodacima prehrani. To su prije svega oboljeli od hipertenzije i srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, osteoporoze i migrene. Povećane su potrebe i kod aktivnih sportista, te svih koji su izloženi pojačanom fizičkom naporu i radu, ali i osobama pod stresom, trudnicama i dojiljama, te starijim osobama.

Iako se anorganski vezani magnezij, poput karbonata, hlorida ili sulfata, dobro resorbira, dokazano je da je bolja raspoloživost magnezija iz organski vezanih citrata ili aspartata.

Prekoračenje doze magnezija, a time i nuspojave su rijetke.

B Pharm Omega 3 kapsule
Nazad na blog sekciju